Nieuws

Nu ook EMDR bij JTA!

Jongerentherapie Amersfoort biedt sinds kort ook EMDR therapie aan! Deze effectieve therapie is wordt onder andere ingezet bij trauma en angsten. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Trauma kun je vergelijken met lichamelijke verwondingen: sommige verwondingen, zoals blauwe plekken, doen niet veel zeer en gaan redelijk snel vanzelf weer weg. Andere verwondingen hebben zijn pijnlijker en hebben hulp van een dokter nodig om beter te kunnen genezen, zoals bijvoorbeeld een botbreuk. Zo werkt het ook in onze psyche. We lopen in het leven allemaal psychische verwondingen op. Je wordt bijvoorbeeld gekwetst door een goede vriend(in), je verkering gaat uit of je haalt je schooljaar niet. Ondanks dat de psyche, net als het lichaam, een zelfherstellend vermogen heeft – het kan zichzelf beter maken – gaan sommige psychische verwondingen alsmaar niet over. Het blijft pijn doen. Soms komt dat door de ernst van wat er gebeurd, maar soms lukt het ook gewoon niet om iets te verwerken. Dan is hulp van een therapeut een goede manier om de genezing te versnellen. EMDR helpt hierbij.

EMDR helpt je hersens en je lijf om het trauma eerst minder pijnlijk te maken. Daarna kun je je problemen vaak veel makkelijker de baas en ondervind je veel minder hinder van wat eerst zoveel pijn deed. Je kunt weer ontwikkelen en groeien. Om dit te bereiken stimuleert de therapeut je beide hersenhelften. Dit kan onder andere met piepjes op een koptelefoon of met vingerbewegingen. Klinkt misschien gek, maar werkt heel goed!

Schrijf een reactie